Naar het Fitnesscenter met PWS?

Zoals alle ouders met een kind met het PWS, zijn we altijd op zoek naar sportieve activiteiten die Martin wil en kan doen. De angst dat zijn lichte scoliose verergert, zijn zithouding nog slechter wordt en zijn gewicht buiten controle raakt, is voor ons een grote bron van motivatie. Ook al weten we dat je een scoliose niet met sport kunt afremmen, toch hebben we de stiekeme hoop dat sterke rugspieren misschien een verschil maken. Martin en een korset dragen? Dit lijkt ons niet haalbaar met zijn overgevoelige huid die zelfs kleine huidaanrakingen niet eens verdraagt! Gewoon kine volgen wil Martin al jaren niet meer: veel te saai, al die zware oefeningen, de aanrakingen en dan nog in een kleine kinepraktijk waar hij zich opgesloten voelt. Dit heeft hij jaren geleden al duidelijk gemaakt. Hij weigerde gewoon mee te doen en toonde meer en meer uitdagend gedrag. Dus hebben we ons veel met zwemmen beziggehouden. Maar Martin heeft altijd weer periodes waarin hij het zwemmen even beu is en geen zin meer heeft om mee te gaan. Het was onze huisarts die het slimme idee had bij onze zoektocht naar een nieuwe sport voor Martin: “Probeer toch eens een fitnesscenter? Er zijn vaak kinesisten verbonden aan een fitnesscenter die al het nodige weten over scoliose en hypotonie en als een voorgeschreven kinesessie is het voor jullie betaalbaar.Dus een kinesist die Martin laat sporten op voorschrift van de dokter, onder veilige toezicht en door de mutualiteit goedgekeurd als een kinesessie!? Dit leek ons een interessant idee! We waren er nooit zelf op gekomen. Zouden de fitnesstoestellen niet veel te zwaar zijn voor Martin? We hadden veel geluk.

 

Toevallig is de eigenaar van een fitnesscenter in ons dorp ook kinesist en een jonge, dynamische kerel! Voor Martin – weten we uit ervaring – is dat een goede match! Martin is ondertussen een echte tiener geworden die houdt van coole muziek, coole gasten en een coole omgeving! Precies wat zo een fitnesscenter biedt! Altijd harde en hippe muziek op de achtergrond en veel jonge, sportieve mensen die rondlopen. Nu komt hij in het fitnesscenter ook mensen tegen die hij kent van het dorp: leiders van de speelpleinen, mannen van de afvalophaling, redders van het zwembad… Dus, tussendoor een praatje houden met bekenden, dat vindt Martin geweldig! Hij voelt zich als één van hen, erbij horen en ook cool zijn! Het werkt! Eerst beschouwden we het als een soort experiment. De kinesist had ik op voorhand in een gesprek ingelicht over het PWS, over zijn hypotonie, zijn verminderde spierkracht, zijn overgevoelige huid, zijn gedrags-problemen, de onvoorspelbaarheid van Martin, de lichte scoliose, de slechte zithouding en zijn nood aan afwisseling. Roel, onze held, had in het fitnesscenter nog nooit gewerkt met iemand met een beperking maar hij wou het wel proberen. Dus maakten we een afspraak en tussen de twee jonge mannen klikte het meteen! Roel begeleidt Martin tijdens een dik half uur door de verschillende ruimtes en laat hem op verschillende toestellen oefeningen doen.

 

Vooral oefeningen die Martin dwingen om zijn rug recht te houden. Hij beperkt alles tot slechts 20 keer per toestel. Dan hoor ik ze luidkeels aftellen en Roel moedigt hem constant aan: goed zo, prima en nog 2 keer… Een echte supporter! Dit motiveert Martin 100x meer dan een dokter of ouders die hem uitleggen hoe belangrijk sporten is voor hem! Na het fitnessen komt Martin trots, blij en ontspannen terug en we genieten allebei van een positieve feedback van Roel. Na een paar maanden fitnessen (we startten midden augustus), meestal één keer per week, vindt Roel, dat zijn spierkracht en uithoudings-vermogen al duidelijk verbeterd zijn En het belangrijkste voor ons is dat Martin nog steeds graag meegaat. Hij weet ook dat het niet lang duurt en zo’n eigen personal coach is natuurlijk leuk. Veel aandacht krijgen en nadien met mama een lekkere koffie verkeerd drinken of een eetmoment krijgen.

 

Naar de fitness met Martin? Ja, dat kan!

1 antwoord
  1. Anja Groeneveld
    Anja Groeneveld zegt:

    Wat leuk om te lezen Christina! Je ziet dat Martin ervan geniet en het is ook zo goed voor hem! Ik zou er ook nooit aan gedacht hebben dat dit kan!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *