Het stippendieet; een mama van een Prader-Willi zoontje aan het woord.

Daar sta je dan. Je zoontje moet op “dieet”… Hij zal altijd een “honger”-gevoel hebben. Hoe ga je daarmee om? Komen er effectief ook driftbuien en gaat hij actief op zoek naar eetbare dingen? Jah!
Waar moet je beginnen, denk je als mama. Gelukkig kwam er voor ons nogal vrij snel een hanteerbare oplossing, aangereikt via de Kangoeroe: “Het stippenboek”. Of anders verwoord: “Naar een lichter en gezonder gewicht”. Dit eetprogramma a.d.h.v. een eenvoudig boek werd ontwikkeld door een multidisciplinair team: een diëtiste, een pediatrisch diëtiste, een orthopedagoge en een grafische vormgeefster. Mensen die er wat van kennen dus.
Het is een boek specifiek voor kinderen, adolescenten en volwassenen met het Prader-Willi syndroom maar ook een gewaardeerd hulpmiddel voor obese kinderen in het algemeen.

“Ondanks toenemende expertise van de specialisten bleek de eerste aanpak bij een aantal complexe problemen onvoldoende, in het bijzonder bij personen met het PWS. Het grootste probleem bij het PWS is de niet af te remmen eetlust en het steeds zoeken naar voedsel. Als gevolg daarvan was er een niet controleerbaar overgewicht vanaf jonge leeftijd met alle nefaste gevolgen van dien: diabetes, hoge bloeddruk, longinfecties, bloedklontervorming….dit resulteerde in een sterke afname van de levenskwaliteit en vaak ook overlijden op jonge leeftijd.
Het “stippenboek” is een uitstekend middel gebleken als hulpmiddel om “gezond en caloriearm” te leren eten. Het succes van het boek voor het PWS was groot, en de meerderheid van de adolescenten met het PWS zijn nu fiere tieners en twintigers met een optimaal gewicht en een uitstekende levenskwaliteit.
Het boek “Naar een lichter en gezonder gewicht” behandelt de regels van het stippendieet. Het stippendieet omschrijft een gezonde energiebeperkte voeding op een eenvoudige visuele manier. Als we streven naar gewichtsverlies, dient de voeding energiebeperkt te zijn. Als we een juist lichaamsgewicht wensen te behouden, dient de energiebalans in evenwicht te zijn. Gezonde voeding gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging blijft de basis van elke energiebeperkte voeding. Met de hulp van het stippendieet leren we op een eenvoudige visuele manier calorieën tellen.”

Begeleidend bij het stippenboek is een handboek met tips en tricks. Allerlei weetjes en opfrissingen. Wist je dat 1 gram vet =9kcal? Wat zijn goede vetsoorten en welke vermijd je best? Tips om vetarm te koken. Welke graanproducten eet je het best?
Je vindt duidelijke dagschema’s in het boek. Bijv. een dagschema met een energiebeperking van 1000 kcal. Dan mag je 40 stippen eten. Je kan a.d.h.v. het voorbeeld werken of zelf op zoek gaan in het stippenboek wat je allemaal mag eten of beter niet eet. Dit kan op een heel speelse manier gedaan worden omdat de voedingsstoffen duidelijk met didactische prentjes weergegeven worden. Ook moet je niet beginnen met weegschalen of zaken af te meten, maar spreken de hoeveelheden en stippen voor zich. Het boek wijst je vanzelf de weg en begroet jou en je kind met leuke symbolen.
EEN AANRADER!
https://www.uzleuven.be/centrum-menselijke-erfelijkheid/boek-naar-een-lichter-en-gezonder-gewicht
Cynthia, mama van Samuel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *