Studie als behandeling voor slaapproblemen
“Snurkt uw kind of is het vermoeid overdag?”
“Ervaart uw kind moeilijkheden met een goede nachtrust?”
Deze symptomen kunnen wijzen op obstructief slaap apneu (OSA), een slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens de nacht wordt belemmerd door een vernauwing in de bovenste luchtweg. Onderzoek toont aan dat foutieve mondgewoonten, zoals een lage tongpositie, een open mond in rust en openmondademhaling, een rol kunnen spelen bij het ontstaan van deze slaapstoornis. Het wegwerken van deze foutieve mondgewoonten met behulp van logopedische therapie, kan daardoor mogelijk de slaapstoornis doen afnemen en aldus de slaapkwaliteit van je kind verbeteren. Zowel obstructief slaap apneu (OSA) als afwijkende mondgewoonten komen vaak voor bij kinderen met Prader-Willi syndroom. Daarom willen we binnen dit onderzoek nagaan of logopedische therapie kan worden ingezet als nieuwe behandeling voor OSA bij kinderen met Prader-Willi syndroom.
Het ‘Center for Speech and Language Sciences (CESLAS)’ van de Universiteit Gent onderzoekt de effectiviteit van logopedische therapie in de behandeling van obstructief slaap apneu (een slaapstoornis) bij kinderen met Prader-Willi syndroom. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door drs. Jolien Verbeke, met als promotoren prof. Kristiane Van Lierde, prof. Sofie Claeys en prof. Karlien Dhondt.
Ben je benieuwd naar hoe logopedie de slaapkwaliteit van je kind kan verbeteren?
Of heb je interesse om deel te nemen aan deze studie?
Neem dan contact op met onderzoeker Jolien via joliverb.verbeke@ugent.be of laat je contactgegevens na via https://ugent.qualtrics.com/jfe/form/SV_1Oi7Yx99pvVlfqm.
Samen bekijken we hoe we de slaapkwaliteit van je kind kunnen verbeteren!