Special Olympics Belgium

Home » Special Olympics Belgium
Special Olympics Belgium

Special Olympics Belgium

Rond deze tijd vorig jaar (oktober 2022) kregen we de vraag vanuit de zorggroep waar Sem verblijft of hij eventueel interesse had om mee te doen aan de Special Olympics Belgium tijdens het Hemelvaartweekend van 2023.

Het zou in Mechelen plaats vinden, wat helemaal niet ver is van waar wij wonen.

Sem was onmiddellijk enthousiast, ook al wist hij niet exact wat dit inhield. Maar het feit dat het met competitie en winnen te maken had, was al genoeg om hem over de streep te trekken.

Hij moest wel kiezen tussen enkele disciplines, aangezien de zorggroep niet alle disciplines trainde. En hij moest twee voorkeuren doorgeven. De zorggroep krijgt vanuit SOB door hoeveel personen er per discipline mogen deelnemen.

De eerste keuze van Sem was atletiek (sprint, verspringen en softbal), de tweede keuze was bocce (is een balsport die gerelateerd is aan bowls en petanque) Hij werd gekozen voor atletiek.

De deelname van Sem aan SOB was bovendien een goede stimulans om Sem aan het bewegen te krijgen thuis tijdens de weekends. Hij moest immers in goede conditie blijven voor SOB!

De trainingen vonden om de twee weken plaats. Een aantal opvoeders nam de trainingen op zich. Tijdens deze trainingen werden ook telkens de tijden/afstanden opgenomen en doorgegeven aan SOB. Op deze manier worden de deelnemers in categorieën verdeeld zodat ze tegen gelijkwaardige deelnemers uitkomen.

Heel belangrijk om op voorhand te weten, is dat wanneer de persoon ‘buiten’ categorie presteert, deze persoon gediskwalificeerd wordt.

De Special Olympics Belgium vinden altijd plaats tijdens het Hemelvaartweekend. Op woensdagavond is er de openingsceremonie. Op donderdag, vrijdag en zaterdag zijn er de verschillende disciplines die plaatsvinden. Het is een echt volksfeest met gratis toegang. Iedereen is welkom om te komen kijken. Op de website kan je terugvinden hoe laat de verschillende categorieën binnen de verschillende disciplines plaatsvinden.

Sem moest op elk van de drie dagen presteren en aangezien het dicht bij huis was, zijn wij met een hele bende komen supporteren.

Hij heeft op die drie dagen heel erg zijn best gedaan. Zowel voor sprint als voor softbal won hij een gouden medaille, voor verspringen werd hij jammer genoeg gediskwalificeerd. Dat was eventjes een harde dobber die hij moest verwerken, maar gelukkig had hij al 2 medailles gewonnen en was hij de tegenslag al snel vergeten.

Hopelijk mag hij volgend jaar weer deelnemen, in 2024 gaat het door in La Louvière.

Anne, mama van Sem